Hírek

Az arany ellen fogadtak a befektetők

Csökkentették nyersanyagpiaci kitettségüket a spekulánsok a múlt hét keddel záruló kereskedési héten a CFTC legfrissebb adatai szerint, ugyanakkor az árfolyamok inkább a pozitív tartományban zártak. A pozíciózárásokat az új év közeledte és a profitrealizálás is hajthatta.

Már szinte csak aranyba fektetnek az árupiaci spekulánsok

Visszarendeződés az arany piacánSorozatban nyolcadik hete nő a hedge fundok és más nagyobb intézményi spekulánsok árupiaci kitettsége, ez azonban szinte kizárólag a nemesfémek népszerűségének köszönhető. Az expanzív jegybanki politikák és a dél-afrikai bányászsztrájkok ugyanis jelentősen javították az értékállóságuk miatt vonzó nemesfémek kilátásait. Ezt tükrözi, hogy az árupiaci alapokba érkezett 1,26 milliárd dollárból 1,2 milliárd a nemesfém alapokba érkezett az október 10-vel végződött héten. Az agrártermékektől eközben inkább elfordultak a spekulánsok, ahogy a nyár eleji nagy emelkedés után lejtmenetbe kapcsoltak a termények. Az olajat pedig a romló gazdasági kilátások miatt adják az alapok, noha a közel-keleti feszültségeknek hála még mindig nagyon magas a spekulánsok olajpiaci kitettsége.

Jegybanki politika hatása az aranyra

Arany VilágtanácsAz Arany Világtanács az arany árfolyamának idei harmadik negyedévi alakulását elemezve arra a megállapításra jut, hogy nem egy, hanem egyből négy lényegi tényező is fogja támogatni a nemesfém befektetési célú keresletét az elkövetkezendőkben. Az inflációs veszélyek mellett az egyensúlytalansági helyzetekből fakadó középtávú kockázatoknak, a devizák leértékelődésével kapcsolatos bizonytalanságoknak és az alacsony reálkamatoknak juthat szerep a jegybankok által alkalmazott nem konvencionális monetáris politika eredményeként az aranyár jövőbeni alakulásában

Aranyba és ingatlanba menekítik pénzüket a németek

A németek igyekeznek biztonságba helyezni megtakarított pénzüket, attól tartanak ugyanis, hogy az adósságválság miatt pénzük elértéktelenedhet – idézi a GfK elemzését a DPA.

Már a kitermelés is aranyárban van

Becslések szerint 2012 első felében nem változott érdemben az aranykitermelés volumene a világban. A bányák üzemi költsége ezzel szemben új rekordot ért el. Soha nem került még annyiba egy uncia arany felszínre hozatala, mint az idei év első hat hónapjában. A Thomson Reuters hírügynökséghez tartozó GFMS fémpiaci tanácsadó cég nemrégiben megjelent kutatása szerint az üzemi költségek 19%-kal növekedtek egy év alatt, unciánként 727 dollárra – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Négy nap birkózás után áttörte az 1700 dollárt az arany

Négy nap birkózás után áttörte az 1700 dollárt az arany Több napos huzavona után az EKB döntés előtt pár órával az arany végül áttörte az 1700 dolláros árfolyamot, amellyel új fél éves csúcsra kapaszkodott. A legfőbb nemesfém a jegybanki bejelentés előtt kicsivel 0,9 százalékos pluszban, 1709 dolláron tartózkodik. Az ezüst eközben 1,8 százalékot drágult.

 Pár aranyos infó

goldGyakran kérdezik tőlem az ügyfeleim, hogy érdemes-e aranyat venniük. A körültekintő válasz szerintem bőven több mint negyed óra, ahol az első 10 percben az árról nem is érdemes beszélni…

Aranydollárral kacérkodnak a republikánusok

Az inflációtól való félelmében az amerikai republikánus párt egyik szervezete megvizsgáltatná, hogy megéri-e visszatérni az aranystandard rendszeréhez, amelyben a pénz mennyisége az arany mennyiségéhez volt kötve. A régi rendszer az 1970-es években bukott meg, de már egy évtizeddel később vizsgálták, hogy érdemes lenne-e visszatérni hozzá.

 

Arany: lufi, vagy biztos befektetés?

www.aranypiac.huMár a kora ókori társadalmaktól fogva a nemesfémek töltötték be a pénz funkcióját Európában és Ázsiában. A gazdaság fejlődésével megnövekedő pénzkeresletet már nem lehetett arannyal és ezüsttel kielégíteni, lévén korlátozott mértékben kitermelhető bányatermékekről van szó, ezért a 20. századra fokozatosan elvesztették a nemesfémek a pénz funkciójukat.

Aranyláz Szlovákiában

A Greenpeace mozgalom képviselőit nyugtalansággal tölti el, hogy Szlovákiában egyre növekszik az arany után kutató bányatársaságok száma.

India emelőn csüng az aranyár

Csökkent a globális aranykereslet a második negyedévben, mert a befektetési célú beszerzések, a technológiai szektor, valamint az ékszeripar keresletének csökkenését nem tudta ellensúlyozni a központi bankok vásárlásainak erőteljes növekedése.

Magyarországon csak az infláció nő

Már múlt hónapban is nálunk volt a legnagyobb az infláció az EU-ban. Most még nagyobb lett.

A forint a világ harmadik legrosszabb valutája

Elég volt hozzá némi rossz hír Japánból, és máris elkezdett visszagyengülni. Hiába volt javulás, mégis a világ legrosszabbjai közt van a forint.