Már szinte csak aranyba fektetnek az árupiaci spekulánsok

Visszarendeződés az arany piacánSorozatban nyolcadik hete nő a hedge fundok és más nagyobb intézményi spekulánsok árupiaci kitettsége, ez azonban szinte kizárólag a nemesfémek népszerűségének köszönhető. Az expanzív jegybanki politikák és a dél-afrikai bányászsztrájkok ugyanis jelentősen javították az értékállóságuk miatt vonzó nemesfémek kilátásait. Ezt tükrözi, hogy az árupiaci alapokba érkezett 1,26 milliárd dollárból 1,2 milliárd a nemesfém alapokba érkezett az október 10-vel végződött héten. Az agrártermékektől eközben inkább elfordultak a spekulánsok, ahogy a nyár eleji nagy emelkedés után lejtmenetbe kapcsoltak a termények. Az olajat pedig a romló gazdasági kilátások miatt adják az alapok, noha a közel-keleti feszültségeknek hála még mindig nagyon magas a spekulánsok olajpiaci kitettsége.

Különösen a nemesfémek iránti növekvő érdeklődésnek köszönhetően, összességében tovább növelték árupiaci kitettségüket az amerikai intézményi spekulánsok, hedge fundok, az október 9-vel végződött héten – derült ki a CFTC adataiból. Az árupiaci alapokba érkező 1,26 milliárd dollárból, 1,2 milliárd a nemesfémekbe fektető alapokba érkezett az október 10-vel végződött héten – az EPFR adatai szerint. A nyersanyagokat annak ellenére is vásárolták, hogy a befektetői hangulat jelentősen romlott a jegybanki élénkítések ellenére, ahogy a gazdasági kilátások egyre borúsabbá váltak. A Dow Jones UBS árupiaci index enyhén veszített értékéből ez alatt a hét alatt.

Már szinte csak aranyba fektetnek az árupiaci spekulánsok

Az expanzív monetáris politika, amely a pénzmennyiség növelésén keresztül akár a pénz értékvesztését (inflációt) is okozhatja, jelentősen felértékelte a nemesfémeket, amelyek kínálata korlátos (mert a bányászatot nem lehet egyik évről a másikra radikálisan fokozni). Az arany például több mint 13 százalékot drágult augusztus eleje óta, az 1800 dolláros szintet azonban nem tudta elsőre áttörni, ami szükségképpen egy korrekcióhoz vezetett. Ez azonban nem szegte kedvét a hedge fundoknak, akik tovább vásárolták a nemesfémet.

 

Már szinte csak aranyba fektetnek az árupiaci spekulánsok

Az arany mellett a többi nemesfémet is folyamatosan vásárolják a spekulánsok a határidős és opciós piacokon. A leglátványosabb felfutás a platina piacán volt, ahol a spekulánsok soha nem látott összegekkel fogadtak a fém további drágulására. A platina piacán azon kívül, hogy nemesfém, további indokot szolgáltat az áremelkedéshez, hogy a világ platinakészletének 80 százalékával rendelkező Dél-Afrikában bányász sztrájkok bénítják a kitermelést.

 

Már szinte csak aranyba fektetnek az árupiaci spekulánsok

Hiába vették lefelé az irányt az ipari fémek a romló gazdasági kilátások, különösen a kínai gazdasági lassulás hatására, a 9-vel végződött héten a hedge fundok tovább növelték spekulatív keresletüket, a fém további drágulására pozicionálva magukat. Egy hónappal ezelőtt még a réz árfolyamának esését valószínűsítették a spekulánsok, az amerikai jegybanki élénkítés és a bejelentett kínai állami infrastrukturális fejlesztési program azonban sokat javított a fémek népszerűségén.

 

Már szinte csak aranyba fektetnek az árupiaci spekulánsok

Az olaj eközben továbbra sem vesztette el népszerűségét, historikusan ugyanis még mindig viszonylag magas a hedge fundok kitettsége, részben köszönhetően a közel-keleti feszültségeknek. Az elmúlt hetek fokozódó makrogazdasági aggodalmai azonban az olajpiaci kitettség folyamatos csökkenését eredményezték.

Már szinte csak aranyba fektetnek az árupiaci spekulánsok

A tavalyi hatalmas amerikai aszályt követően a befektetők a visszaesett készletek mellett, de már a jövő évi termésre koncentrálnak, az egekbe szökött gabonaárak mellett pedig felerősödtek a kereslet lanyhulásával kapcsolatos félelmek. A kukorica-búza-szójabab trió piacain emiatt már a kitettség leépítésébe kezdtek a hedge fundok. Ráadásul a javuló termelési és romló keresleti kilátások miatt egyre többen csökkentik nettó vételi pozíciójukat a kávé, kakaó, cukor piacán is, így az agrártermékek iránti spekulatív kereslet immár ötödik hete folyamatosan csökken.

Már szinte csak aranyba fektetnek az árupiaci spekulánsok

Forrás: Portfolio.hu

Comments are closed.