Négy nap birkózás után áttörte az 1700 dollárt az arany

Több napos huzavona után az EKB döntés előtt pár órával az arany végül áttörte az 1700 dolláros árfolyamot, amellyel új fél éves csúcsra kapaszkodott. A legfőbb nemesfém a jegybanki bejelentés előtt kicsivel 0,9 százalékos pluszban, 1709 dolláron tartózkodik. Az ezüst eközben 1,8 százalékot drágult.

 

Ahogy egyre közeledünk az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntéséhez, illetve az azt követő sajtótájékoztatóhoz (ahol a jegybank elnöke, Mario Draghi akár újabb jegybanki eszközvásárlási programot is bejelenthet), az arany piacán egyre fokozódnak az izgalmak, az 1700 dolláros árfolyam “ellen folytatott” hét eleje tartó harc pedig végül a bikák győzelmével zárult. Az arany árfolyama áttörve az 1700 dolláros szintet jelenleg 1709 dollárnál jár, ami 1 százalékos drágulást jelent a tegnapi záróárhoz képest, a kitörésnek köszönhetően ugyanis újabb vásárlók jelentek meg a piacon. Ezzel a legfőbb nemesfém árfolyama újabb fél éves csúcsra emelkedett.

Négy nap birkózás után áttörte az 1700 dollárt az arany
Az arany mellett a fokozott jegybanki várakozások a többi nemesfém, így az ezüst, a platina és a palládium árfolyamában is további emelkedést hozott. Az arany kistestvére az ezüst már 1,8 százalékos pluszban jár, miközben a platina 0,7 százalékot emelkedett eddig. A platina esetében egy külön hajtóerőt jelent, hogy a világ legnagyobb platina bányájában, Dél-Afrikában, tovább folytatódnak a sztrájkok, amely termeléskiesést okoz.

Négy nap birkózás után áttörte az 1700 dollárt az arany

Forrás: portfolio.hu

Comments are closed.